جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

خالد آباد

تاریخ بروزرسانی :
۱۸ بهمن ۱۳۹۲

شهر خالدآباد در بیست و پنج کیلومتری شمال شهرستان نطنز پنجاه و پنج کیلومتری غرب شهرستان کاشان و پنجاه و پنج کیلو متری شرق شهرستان اردستان قرار دارد.

وجه تسمیه

خالدآباد را به خالد بن ولید نسبت میدهند اما نباید این قول محکم باشد چون این شهر دارای پیشینه تاریخی است و تپه‌های باستانی این دیار که هنوز حفاری نگردیده‌اند در دل خود تمدنی برابر با سیلک کاشان دارد و عمر آن را بیش از شش هزار سال گمان زده‌اند. سند معتبری می گوید کلمه خالدآباد از خلد آباد یعنی سرسبزی و خرمی گرفته شده است و ذهنیت زیبای تشبیه سازی که در سراسر ایران زمین پراکنده است باید موجب اتلاق این نام شده باشد . اعتقادات مذهبی نیز بر گسترش تشبیه سازیها افزود و مکانهای سبز و خرم بسیاری نام جنت – رضوان و غیره بر خود گرفت و خلد نیز یکی از آنها بود و بعدها مثل بسیاری از واژه ها در چرخش کلامی تغییر کرد و شد خالدآباد.. وجود دو قنات کهنسال جنت آباد و خلد آباد نیز می تواند محکم به اعتبار نام خالدآباد بچسبد . قناتهایی که درازی عمر آنها بروزگار مغول میرسد و از پای کوههای هنجن در حدود بیست کیلو متر شروع و تا دامنه کویر امتداد دارد.

پیشینه تاریخی

هویت – فرهنگ – اصالت و همه چیزهای خوب و بد یک ملت یا قوم را باید در پیشینه آن قوم و ملت جست.خا لدآباد مثل همه آبادیهای کنار کویر از هویت و فر هنگ نیاکان سرشار است.

آثار و ابنیه تاریخی این شهر عبارتند از: ۱- مسجد بیرین با قدمت حدود ۸۰۰ سال متعلق به دوره ایلخانی ( کلمه بیرین در زبان خالدآبادی به معنای بیرون می‌باشد و چون این مسجد در خارج از شهر واقع گردیده بود به این نام معروف بود). ۲- سایت باستانی خالدآباد شامل : بقعه باباحاجی (عهد صفوی) ، حمام توده (دوره قاجار) ، مسجد ورگرموئه (دوره قاجار) ، منزل آقاگل (دوره قاجار) . ۳- قلعه کریم آباد متعلق به دوره قاجار . ۴- بارانداز یا کاروانسرای خالدآباد با کاربری تجاری واقع در مسیر جاده ابریشم ، ۵- تپه ابوذر و تپه مسی متعلق به عهد مفرغ (حدود ۶۰۰۰ سال قبل) که تاکنون حفاری نگردیده اند. ۶- منزل صولتی ، ایرج ، امیرسعیدی و حائری متعلق به دوره معاصر

تاریخچه فرهنگی

اولین مدرسه‌ی منطقه بنام فیاض در سال ۱۳۰۴ در خالدآباد تاسیس شد که زیرنظر فرهنگ و معارف کاشان اداره می‌شد.این مدرسه نخستین مدرسه منطقه بود و دانش‌آموزان از بادرود و دیگر روستاهای همجوار برای تحصیل علم و دانش به این مدرسه می‌آمدند.نخستین دبیرستان منطقه نیز در سال ۱۳۳۳در خالد آباد بنام(فیاض) تاسیس شد.

تاریخچه مذهبی

زمانی که حضرت رضا ثامن الائمه علیه السلام جهت ولایتعهدی به ایران مشرف شدند جمعی از اقارب و فرزندان و برادران آن جناب نیز رهسپار این دیار شدند. از جمله امامزادگان آقا‌علی‌عباس و شاهزاده محمد که در منطقه بدستور عبدالحمید حکمران بادافشان (بادرود کنونی) به شهادت رسیدند و جنازه پاکشان در بیابان مانده بود و کسی از ترس مأموران جرأت نزدیک شدن به جنازه ها را نداشت . تعدادی از زنان خالدآباد (به نقل از گذشتگان چهل نفر) عزم را جزم کرده و برای دفن حضرات اقدام کردند که این امر باعث تهییج مردان گردید و این امر را به انجام رسانیدند . دو یار و خدمتگزار امامزادگان در خالدآباد سکنی گزیدند که دو طایفه سعیدی و عابدی از فرزندان آن بزرگواران هم اکنون در این شهر زندگی می‌کنند.

گویش خالدآبادی :

به صدر اسلام میرسد و ریشه در زبان تاتی دارد و تلفیقی از فارسی دری کردی و عربی است که با لهجه ویژه خالدآبادیها بیان می شود.

تاریخ تأسیس شهرداری: روستای خالدآباد در تاریخ ۱۶/۱۰/۱۳۸۳ با مصوبه شماره ۱۰۷۲۰۰/۴۲/۳/۱ هیئت دولت به شهر ارتقا یافت و شهرداری خالدآباد در تاریخ ۱۷/۱۲/۱۳۸۳ افتتاح و رسماٌ آغاز بکار نمود.

خالد آباد 1 خالد آباد

خالد آباد 2 خالد آباد

خالدآباد خالد آباد

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 3 میانگین: 4.7]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • مژگان

    خالدآباد زادگاه استاد ایرج (حسین خواجه امیری) عزیزه و پیشوند فامیلی شون هم خالدی هستش

    ۲۴ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • سعیدی

    با سلام هر گونه اطلاعاتی را راجع به خالدآباد می توانید از وبسایت رسانه ی جامع خالدآباد بر دارید

    ۹ تیر, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
    • خالدآباد

      khalednews.ir
      وبسایت شهر خالدآباد

      ۲۵ تیر, ۱۳۹۴

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *