جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

شهر تایباد

تاریخ بروزرسانی :
۱۴ فروردین ۱۳۹۷

این شهر تا چند دهه  پیش، یک از بخش های تربت‌جام شمرده می‌شد. از آثار تاریخی این شهر می‌توان از مسجد مزار مولانازین الدین نام برد، که متعلق به سال ۸۴۸ هـ. ق است.

مراکز دیدنی

مناره کرات
آرامگاه خواجه عبدالله
آرامگاه شاهزاده قاسم
آرامگاه مولانا زین الدین ابوبکر
مسجدغیاثیه شاهرخ
مسجدمولانا
روستای حسینی
روستای سوران
روستای آبقه
روستای پشته

کشاورزی و دام داری

فرآورده‌های مهم کشاورزی این شهرستان عبارت اند از : تره بار، زیره، گندم، جو، پنبه، چغندر قند، زردآلو، انگور، توت، انار و انجیر. دام‌داری نیز به گونه سنتی رواج دارد‌ولی فرآورده های آن، جنبه صادراتی نداشته و از پشم دام برای قالیچه بافی استفاده می شود.

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی

تایباد در‌گذشته «مغول‌آباد» «باخرز»، «طیبات»، «‌طایباذ»، «تائی آباد»، «تایب آباد»، «تایاباد»، «تایاباذ»، خوانده می‌شده است. نام نخستین این شهر «مغول آباد» بوده،‌ که مغولان در اوایل سده ۷ هـ . ق هنگام ورود به این ناحیه، آن را به نام خود خواندند. بعدها این محل، در اثر شیوع طاعون خالی از سکنه و ویران گردید. سال ها بعد، بار دیگر مردم در آن جا ساکن شده شهر را آباد کردند. نام «طیبات» به سبب سکونت شمار زیادی از عالمان، عارفان و مردان پاک ‌از جمله شیخ زین الدین ابوبکر – پیر تیمورلنگ – در این شهر به آن اتلاق شده است. مردم محل بر این باورند، که در شهر تایباد و پیرامون آن، بادی می‌وزد، که مدت وزش آن در یک شبانه روز، (۲۴ ساعت) دوازده ساعت است، یعنی نیمی از یک شبانه روز، که آن (۱۲ ساعت) را « تای» می نامند. از این رو به این شهر «تای‌ باد» گفته اند.
ناحیه تایباد یا همان ناحیه باخرز، در دوران پیش از تاریخ و هم چنین در دوران های گوناگون پادشاهی ایرانیان، وجود داشته زیر نظر شاهان ایرانی، چون هخامنشیان و اشکانیان و پس از آن ساسانیان اداره می شده است. پس از لشکرکشی مسلمانان، این ناحیه در ۳۱ هـ . ق، به تصرف عرب ها در آمد، و پس از آن طاهریان، صفاریان و سپس سامانیان، بر خراسان، از جمله تایباد چیره شدند. تایباد در سده ۶ هـ . ق دستخوش تاخت و تاز غزان قرار گرفت، و در آغاز سده ۷ هـ . ق، گرفتار حمله خانمانسوز مغول گردید،‌ سپس تیمورلنگ، مردم این دیار را به خاک و خون کشید، با همه این بلاها، دیری نپایید که بر ویرانه های خاک این سرزمین بار دیگر بناها برافراشته شد و آبادانی گذشته را اندک اندک باز یافت، و در سده ۱۳ هـ . ق، به اوج خود رسید.
در دوران قاجاریان ناحیه باخرز (تایباد) توسط خان ها و رؤسای عشایر، به ویژه ایل هزاره، اداره می شد. در اوایل دوران پهلوی، هزاره ها بر ضد حکومت مرکزی قیام کردند،‌ از این رو در ۱۳۱۲ هـ . ش، زمین های محمد یوسف هزاره (صولت السلطنه) – رییس ایل هزاره – با زمین هایی در یزد و فارس جابه جا شد و به آن حدود تبعید شدند. پس از شهریور ۱۳۲۰ هـ . ش و ورود متفقین به خاک ایران،‌ صولت السلطنه از فرصت استفاده کرده به خراسان بازگشت و در بهمن ۱۳۲۰ هـ . ش، تایباد را اشغال و سپس دیگر نقاط باخرز را گرفت. وی با فرستادن نیرو در چند روز بعد شکست خورد و به کلات نادری گریخت و در ۲۹ اسفند ۱۳۲۰ هـ . ش به همراه خانواده خود تسلیم شد.

مشخصات جغرافیایی

شهرتایباد، مرکز شهرستان تایباد، ‌با پهنه‌ای حدود ۹۷۰ هکتار، در خاور استان خراسان رضوی، در مسیر راه مشهد – اسلام قلعه واقع شده و از نظر جغرافیایی در ۳۳ درجه و ۴۴ دقیقه و ۳۰ ثانیه پهنای شمالی و ۶۰ درجه و ۴۶ دقیقه و ۱۵ ثانیه درازای خاوری و بلندی ۱۸۰ متری از سطح دریا قرار دارد. شهرستان تایباد، با پهنه ای حدود ۵۰۸۴ کیلومتر مربع، در شمال خاوری استان خراسان رضوی، در کنار مرز ایران و افغانستان قرار دارد. این شهرستان از شمال به شهرستان تربت جام، از باختر به شهرستان تربت حیدریه، از جنوب به شهرستان خواف و از خاور به افغانستان محدود است و هریرود در این ناحیه، مرز ایران و افغانستان را مشخص می سازد. هوای شهر تایباد معتدل و خشک است و بیش ترین درجه حرارت در تابستان ها، ۴۰ درجه بالای صفر و کمترین آن در زمستان ها، ۹ درجه زیر صفر است. میانگین بارندگی سالیانه این شهر، به ۲۴۰ میلی‌متر می رسد. راه های دسترسی به این منطقه عبارت اند از:
۱) راه تایباد – تربت جام، به درازای ۶۲ کیلومتر.
۲) راه تایباد – اسلام قلعه، به درازای ۲۰ کیلومتر.
۳) راه تایباد – سنگان، به درازای ۶۷ کیلومتر.

تایباد 1 شهر تایباد

تایباد 2 شهر تایباد

تایباد 3 شهر تایباد

تایباد شهر تایباد

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 1 میانگین: 1]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • سید محمد حسینی

    قالیچه بافی یکی از جمله کارهایی هستش که مردم این شهر انجام میدن, آن هم به این دلیل است که دام داری در این شهر رواج دارد و مردم از چشم آن برای بافت این قالیچه استفاده می کنند.

    ۶ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • الهام حاجی زاده

    تایباد شهریه که بخاطر اب و هوا و حاصلخیزیش محصولات جالیزی ارگانیک خوبی داره

    ۸ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • احمد قادری

    ممنون و تشکر

    ۲ مهر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • احمد قادری

    با سلام و احترام ؛ در صفحه قبلی که توضیح کلی از تایباد آورده بودید؛ نوشته شده تایباد که چند سال قبل جز< تربت جام بوده ؛ که بدین وسیله اصلاح بفرمایید . این قضیه مربوط به چندید دهه قبل بوده ( ۴۰ سال پیش) لطفا این موضوع را سریعتر اصلاح بفرمایید.

    ۷ دی, ۱۳۹۵ پاسخ دادن
    • اسلوب

      با سلام و تشکر از شما متن اصلاح شد .

      ۱۱ دی, ۱۳۹۵

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد